Saggar firing in een elektrische (keramiek) oven

Gebruik je eigen, elektrische keramiekoven voor een alternatieve stook techniek met behulp van een saggar!

Een saggar is een keramische pot met deksel. Saggars worden van oorsprong gebruikt in hout ovens om het glazuur te beschermen tegen rondvliegende as.

Je kan een saggar ook gebruiken voor een alternatieve stookmethode. De saggar wordt gevuld met biscuit gestookt werk en kleurende en brandbare materialen. De saggar wordt vervolgens gestookt in de oven. Tijdens de stook ontbranden de materialen en ontstaan er kleuren op het werk. Het resultaat is nooit vooraf te voorspellen en dat maakt saggar firing zo interessant.

Deze techniek heeft een aantal voordelen:
• je hebt geen gasoven of een stuk land nodig;
• je kan het binnen doen (nee, er is niet veel rook);
• je bereikt altijd de juiste temperatuur;
• je hebt minder kleurstoffen en brandbaar materiaal nodig, dus het is duurzamer, zeker als je een oven op zonnepanelen draait;
• de kans op succes is groter.

Boek

Wil je meer leren over saggar firing in een elektrische oven?
Alles is terug te vinden in mijn boek:
"Saggar firing in een elektrische oven"

Online cursus

Heb je liever video's? Ga dan naar mijn online cursus.

Veel gestelde vragen over saggar firing

Wordt mijn oven van binnen zwart ?

Nee. Mocht dat wel gebeuren, dan is er iets fout gegaan: er zaten te veel brandbare materialen in je saggar of er zat olie, verf of een andere verontreiniging op of in de materialen die je mee stookte.

Gaat het brandalarm af wanneer ik de saggar stook?

Nee, het brandalarm gaat niet af. 
Veel mensen hebben bij het stoken van een saggar in een elektrische oven het beeld van een pitfire: veel rookontwikkeling. Dat is echter niet waar. Omdat je in een relatief kleine ruimte (de saggar) stookt, heb je maar heel weinig brandbaar materiaal nodig. Bovendien moet je ervoor zorgen dat alles goed droog is. Komt er toch rook uit je oven, dan zaten er te veel brandbare materialen in je saggar of je saggar was te groot.

Tast het mijn spiralen aan?

Nauwelijks, als je het goed doet. Je spiralen worden bij elke stook (biscuit, glazuur) een beetje 'aangetast' daarom moet je ze ook af en toe vervangen. Mijn ervaring is dat door een saggar stook de levensduur van de spiralen niet significant verkort wordt.

Kan dit ook in een gasoven?

Je kan de techniek die ik in het boek beschrijf ook gebruiken in een gasoven, je moet dan wel zorgen dat er voldoende zuurstof door de oven blijft 'stromen'.

Mag de oven binnen staan?

Ja, mijn oven staat ook binnen. Zorg wel dat je de ruimte goed kan ventileren en werk niet in de ruimte wanneer de oven aanstaat (maar dat geldt ook voor een biscuit- of glazuur stook).

Meer weten? Alles hierover vind je in mijn boek
Of kom een masterclass volgen, zie hier boven.