Verwondering

Op Instagram, maar ook op andere plaatsen, zie ik veel werk voorbij komen van andere keramisten, kunstenaars en fotografen. Over het algemeen scroll ik er snel doorheen, maar soms blijf ik hangen bij een werk dat mij raakt, dat ik gewoon mooi vind of dat mij inspireert. Enkele van deze werken en de makers wil ik hier graag delen.

paula b

Paula Bastiaanse

De echte keramiekliefhebber is het werk van de Nederlandse Paula Bastiaanse ongetwijfeld al eens tegengekomen. Ze exposeert regelmatig en heeft diverse prijzen gewonnen.
Haar porseleinen (bone china) objecten lijken te bewegen. Ritme en beweging zijn dan ook haar thema's. Voor mij zijn het een soort gestolde wervelwinden. Bone China is een lastig materiaal en het zegt dus ook iets over haar vakmanschap dat ze zulke ogenschijnlijk kwetsbare objecten kan maken.
Op haar website legt ze haar werkwijze uit. Zeker de moeite waard om daar ook te kijken naar haar andere werken.

Paula Bastiaanse

jongjin

Jongjin Park

Deze Koreaanse keramist houdt van experimeteren en zoekt de grenzen van het materiaal op. Hij is zo'n vier jaar bezig geweest met de ontwikkeling van zijn 'Artistic Stratum series'. Voor deze serie bouwt hij het werk op uit honderden laagjes keukenpapier en porseleinslib. Het resultaat zijn ogenschijnlijk kwetsbare en zachte objecten.
Zowel in precisie als in kleur en materiaalgebruik is het bijna het tegenovergestelde van wat ik doe, maar dat maakt het voor mij juist heel fascinerend.

Jongjin Park
Interview over dit werk

 akira ch

Akira Satake

Akira Satake is geboren in Osaka, Japan en woont sinds 1983 in de Verenigde Staten.

Voor degene die mijn werk een beetje kennen, zal het geen verrassing zijn dat ik zijn werk mooi en inspirerend vind. Het heeft een sterk wabi-sabi gevoel. De vormen lijken heel willekeurig en onaf en de glazuren willekeurig aangebracht, maar toch is alles goed in balans. Hij gebruikt oude technieken, zoals tanka (stook met natuurlijke houtskool in een saggar) en houtstook. Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit gebruiksgoed, zoals sake-sets, theepotten en chawans (Japanse theemokken). De esthetiek van wabi-sabi is ooit begonnen bij de thee-ceremonie. Zijn  chawans passen helemaal in die traditie.

Akira Satake