Jolanda van de Grint web

foto: Karla Hoffman

 “Schoonheid zien in dat wat imperfect, oud, bescheiden en authentiek is. “

Dit citaat is de kern van Wabi-sabi, een eeuwen oude Japanse filosofie en esthetiek en de inspiratie voor mijn werk.
Door de tijd worden vormen aangetast, vervagen kleuren en ontstaan er nieuwe patronen . Deze willekeurigheid en imperfectie vind ik interessant. Hierin past ook mijn interesse voor archeologische vondsten, met name oud keramiek, en verouderde materialen.

In beeld vertaalt zich dat in natuurlijke materialen, eenvoudige vormen en aardse kleuren. 

Ik werk met klei, omdat ik dan rechtstreeks contact heb met het materiaal. Daarnaast biedt klei talloze mogelijkheden om mijn ideeën vorm te geven. Ik maak eenvoudige vormen die refereren aan oud, functioneel aardewerk. De vormen zijn nooit helemaal perfect. 

Voor de afwerking van mijn werk zoek ik ook naar technieken die passen binnen wabi-sabi. Alternatieve stooktechnieken geven kleuren en willekeurige patronen die goed daarin passen. De afgelopen jaren heb ik me dan ook gespecialiseerd in saggar firing in een elektrische oven.

Mijn uitdaging is om steeds (nieuwe) mogelijkheden te vinden die het het ‘gevoel’ van wabi-sabi weergeven.

 

 

CV

Jolanda van de Grint (Heerlen, 1961) studeerde in 1984 af aan de lerarenopleiding handvaardigheid, met als hoofdvak keramiek. Haar afstudeerwerk bestond uit klein werk van porselein. Na jaren andere bezigheden te hebben gehad, kwam ze in 2006 weer terug bij keramiek om het nooit meer los te laten.
Ze geeft masterclasses saggar firing in Nederland en België en schreef het boek "Saggar firing in een elektrische oven".
In 2018 werd ze op basis van haar werk uitgekozen voor een artist-in-residence in Paonia, Colorado in de Verenigde Staten.

Wabi-sabi

Wabi-sabi is een Japanse esthetiek die teruggaat tot de 15e eeuw. In het kort is wabi-sabi:

"dat wat imperfect, oud, bescheiden en authentiek is".

Het omvat echter veel meer dan deze korte definitie. Het gaat over het waarderen van de schoonheid in kleine dingen, het aanvaarden dat alles tijdelijk is en dat perfectie niet bestaat.

Wabi-sabi websites