Jolanda over haar werk

inspiratie 18 03

De schoonheid van imperfectie.

Deze ‘definitie’ van wabi-sabi (Japanse filosofie en esthetiek) is het uitgangspunt voor mijn werk. Voor mij maakt imperfectie een voorwerp interessant:
een afbladderende muur;
een stuk verroest ijzer;
de aardlagen in een berg.
Door het verouderingsproces ontstaan er willekeurige patronen, die interessanter zijn dan bedachte patronen.

Meer voorbeelden bij 'inspiratie'

Die sfeer wil ik terug laten komen in mijn werk. In mijn zoektocht naar passende stooktechnieken kwam ik uit bij saggar firing. Op deze stooktechniek heb ik wel invloed, maar geen controle.
De patronen ontstaan door toeval. Een deel van de vormen hebben een wit, glad oppervlak waar de kleuren die ontstaan in de saggar goed op uitkomen. De imperfectie is dan te zien in de naden van de gietmallen die nog zichtbaar zijn.
Andere vormen hebben juist een ruw oppervlak, deze krijgen vaak wat donkerdere kleuren en refereren aan droge aarde of een rotswand.
De serie (un)broken bestaat uit vormen die ik na de biscuit stook breek en dan stook in de saggar. Daarna zet ik ze weer in elkaar. Hierdoor ontstaan onderbroken patronen.

 

CV

Jolanda van de Grint (Heerlen, 1961) studeerde in 1984 af aan de lerarenopleiding handvaardigheid, met als hoofdvak keramiek. Haar afstudeerwerk bestond uit klein werk van porselein. Na jaren andere bezigheden te hebben gehad, kwam ze in 2006 weer terug bij keramiek om het nooit meer los te laten.
Ze geeft masterclasses saggar firing in Nederland en België en schreef het boek "Saggar firing in een elektrische oven".
In 2018 werd ze op basis van haar werk uitgekozen voor een artist-in-residence in Paonia, Colorado in de Verenigde Staten.

Wabi-sabi

Wabi-sabi is een Japanse esthetiek die teruggaat tot de 15e eeuw. In het kort is wabi-sabi:

"dat wat imperfect, oud, bescheiden en authentiek is".

Het omvat echter veel meer dan deze korte definitie. Het gaat over het waarderen van de schoonheid in kleine dingen, het aanvaarden dat alles tijdelijk is en dat perfectie niet bestaat.

Wabi-sabi websites