Wanneer je deze pagina bekijkt, heb je waarschijnlijk mijn boek gekocht. Bedankt!

Zoals ik in mijn boek heb geschreven, gaat het daarin om 'de kennis van nu' oftewel de kennis die ik had op het moment dat ik het boek schreef.
Het aantal mogelijkheden om te experimenteren met saggar firing is groot en het is ondoenlijk om alles te willen vastleggen. Bovendien geeft het jou, als lezer en keramist, de ruimte om zelf nog het een en ander te ontdekken.

Desalniettemin ontdek ik soms zaken die toch fijn zijn om te weten. Soms krijg ik ook van lezers vragen en resultaten toegestuurd die goed zijn om te delen.

Daarnaast vind je hier ook verwijzingen naar boeken en websites met meer informatie over een bepaald onderwerp.

Wil je zelf je resultaten delen of heb je vragen, wordt dan lid van Facebookgroep "workshop saggar firing" https://www.facebook.com/groups/saggarfiring  

Nieuwe inzichten

Een saggar maken

De saggar is een 'work-in-progress'. Er komen regelmatig berichten van gebarsten en gebroken saggars. Het moet dus beter kunnen. In mijn boek raad ik aan een saggar niet groter te maken dan 30 bij 30 cm en de oven gecontroleerd te laten afkoelen. Dat zal in de meeste gevallen het probleem verhelpen.

Wil je echter toch met een grotere saggar werken en/of je kan de afkoeling niet sturen, dan zijn er nog een paar tips. 

- De saggar niet helemaal afsluiten.

- Hoeveelheid brandbaar materiaal beperken, zodat de temperatuur in de saggar niet al te hoog oploopt.

Tot nu toe heb ik voor het maken van de saggar een grove chamotte gebruikt. Ik ga ook nog grotere saggars maken van raku-klei en vuurvaste klei (creaton 966).

Andere soorten saggars (pagina 65)

Naast een keramische saggar kun je ook kiezen voor een papieren of aluminium saggar. Beide saggars zijn maar één keer te gebruiken en worden over het algemeen gestookt in gasovens.

Papieren saggar

Een papieren saggar maak je met papier en kleislib. Je bouwt hem in een vorm laag voor laag op: papier - insmeren met kleislib - papier - insmeren, enzovoort.

Brenda McMahon werkt vaak met papieren saggars. Je kunt hier een interview downloaden met een aantal foto's over het maken van een papieren saggar.

Aluminium saggar

Aluminium saggars worden regelmatig gebruikt, maar altijd in een gasoven. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je kan (Engelstalige) websites vinden met informatie. 

Een bloempot als saggar

bloempot niet

 

bloempot saggar kl01 bloempot saggar kl02

Met een gewone bloempot (links) als saggar deden bij mij de oxiden en carbonaten weinig tot niets. 
Ik heb toen een paar stoken gedaan met een bloempot met een dikkere wand (midden en rechts) en dat ging wel goed.
Het gaatje zit aan de onderkant, dus ik zet hem op een triangel zodat er zuurstof in kan.
Ook deze heb ik langzaam laten afkoelen na de stook.
Deze zijn in twee maten te krijgen bij Intratuin.

Terra sigillata (pagina 22)

Het is mogelijk om van diverse kleisoorten terra sigillata te maken. Ik gebruik ball clay, maar je kan ook een zwart- of roodbakkende klei gebruiken om een gekleurde terra sigillata te maken. Om het proces te versnellen gebruik ik dolaflux (vaste stof). In sommige recepten kom je dolapix (vloeistof) tegen. Ik heb dat geprobeerd, maar dat is niet gelukt.
Je kan in het recept in mijn boek dolaflux vervangen door 1,5 ml waterglas en 1,5 gram gecalcineerde soda. Zorg dat alles goed is opgelost door tijdens het eerste uur regelmatig goed te roeren.

Er is in februari 2019 een Engelstalig boek verschenen van Rhonda Willers

In Nederland is Tjabel Klok veel met terra sigillata bezig.

Resten van de ball clay

Na het maken van terra sigillata houd je een deel van de ball clay over. Ik vind het zonde om dat weg te gooien, dus ik heb gezocht naar een recept voor gietklei en heb dat uitgeprobeerd. Dat gaat heel goed. Omdat er toch altijd wat dolaflux in blijft zitten, vermeng ik deze gietklei met mijn 'gewone' gietklei (Sibelco). Ongeveer 1 op 3.

Werkwijze
Laat het restant van de ball clay een tijdje staan in een afgesloten container zodat hij niet uitdroogt. Je kan dan na een paar dagen de rest van het water en de dolaflux er af gieten.

Laat daarna de ball clay helemaal drogen (bijvoorbeeld op gips).
Gebruik dit recept om gietklei of een engobe te maken:

300 gram ball clay (droge restant van de terra sigillata)
200 gram kaolien
140 gram kwarts
100 gram kali veldspaat
360 gram water

Ik heb het recept afgeleid van een recept op: https://keramiektechniek.wordpress.com/g-gietklei/ Probeer wat uit en pas eventueel aan. Ik heb de dolaflux eruit gelaten, omdat er nog genoeg restanten in de ball clay zitten.

Reductie en reducerend stoken (pagina 70)

Het zwart dat op klei ontstaat door reductie spreekt veel mensen aan. Meer over reductie en reducerend stoken kun je lezen op de website van Daniel Bende.

Dichtingsmiddel

Om werk waterdicht te maken is er een dichtingsmiddel op de markt. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, dus ben niet bekend met de verwerking en de resultaten.

Keramikos

Dichtingsmiddel 500 ML
Model  DM004

Naar de website

Rakuvaria

In verschillende hoeveelheden.

Naar de website

Glazuren na een saggar firing

Het kan mooi (of nuttig) zijn om een werk na de saggar firing nog te glazuren. In hoofdstuk 5 zeg ik het mogelijk is om de buitenkant (zonder terra sigillata) te glazuren zonder (veel) kleur te verliezen. Ik had daar echter maar tot 1050 graden gestookt. Ik merk zelf, en hoor van anderen, dat het bij hogere temperaturen niet altijd goed gaat. Hieronder een voorbeeld op 1050 graden en 1150 graden. 

glazuur

Wil je alleen de binnenkant glazuren, dan kan je ook hoger stoken. De kleuren worden zelfs iets dieper. Reductie verdwijnt.