India

India, dat is de eerste inspiratiebron voor mijn werk geïnspireerd op landen. Welke vorm dat gaat aannemen zal ik in de loop van de tijd ontdekken.
Het is niet altijd makkelijk wanneer je nog alle kanten op kan!

Mijn eerste gedachten bij India waren de  kleuren en het verval van veel gebouwen. Als het over keramiek gaat, denk ik aan de theekopjes die begin jaren ’90 nog gebruikt werden en die je na gebruik gewoon het raam uitgooide. 
Als fan van wabi-sabi kan ik de schoonheid zien in de aangetaste muren van huizen en gebouwen: verf die afbladdert en stucwerk dat los laat. Met dat beeld/idee wil ik als eerste aan de slag.

Aangezien ik een hekel heb aan het maken van proefplaatjes, ik neem daarom het idee van theekopjes als uitgangspunt en maak een aantal kopjes met een ruwe buitenkant die doet denken aan oude muren.

Dat ziet er mooi uit, maar is nog maar een begin en het is van toepassing op meer landen. Hoe maak ik het meer ‘Indiaas’?

Ik ga achter de computer en bekijk mijn foto’s. Er komen veel kleuren voorbij, maar één kleur die in India veel voorkomt is blauw. Dit is de kleur van de God Shiva en huizen worden daarom vaak in die kleur geverfd.
Op zoek naar blauw dus.

theekopjes india dtl

Voorbeeld van de theekopjes

proef thee

De 'proefplaatjes'

blauw

Het blauw van de huizen