Stookproces - saggarfiring

Vroeger werden ovens alleen gestookt met hout. Het hout veroorzaakte uiteraard rondvliegende as. Wanneer as op geglazuurd werk valt, komt het vast te zitten in dat glazuur. Om dit te voorkomen, werd het werk in een aparte keramische pot (saggar) gezet en zo mee gestookt. Op deze manier kon de as niet bij het werk komen.

Door de komst van elektrische ovens is de noodzaak van saggars afgenomen. Ik gebruik de saggar eigenlijk omgekeerd. Het hout (en andere materialen) zitten in de saggar en beïnvloeden de kleuren van het werk en de saggar beschermt de elektrische oven tegen as  en schadelijke dampen.

 In de saggar kunnen allerlei natuurlijke materialen mee gestookt worden:

  • hout
  • (gedroogde) bloemen en planten
  • schillen van groenten en fruit
  • noten
  • papier
  • textiel van katoen, vlas en hennep (geen wol)

Kleuren

De kleuren van de materialen zijn niet de kleuren die het werk uiteindelijk krijgt. De belangrijkste kleuren komen van toegevoegde metaaloxiden. Het proces is voor een deel afhankelijk van het toeval, vooraf kan dus nooit precies bepaalt worden hoe het werk eruit komt te zien.

De saggar gezien van boven af in de oven. De saggar wordt afgesloten met een deksel en dan kan de oven gestookt worden.